2019 yılında Estonya’da öğrenim hayatına başlayacaklar

Estonya’da 2019 sonbahar döneminde öğrenim görmeye başlayacak öğrenciler için önemli bilgiler:

Estonya’da bulunan üniversitelerde öğretim her yıl 1 Eylül’de başlamaktadır. Bununla birlikte üniversiteler tarafından düzenlenen, genellikle Ağustos ayının son haftasında başlayan ve yabancı öğrencilere özel kurslar bulunmaktadır. Bu kurslara katılmak için ülkeye gelişinizi daha önceden planlayabilirsiniz. Derslere başlamak için son tarih Eylül ayının ortasıdır.

Üçüncü ülke vatandaşlarının tümü, Estonya’da uzun süre kalmak için geçici bir oturma iznine (TRP) veya D-vizesine ihtiyaç duymaktadır. Bir yıldan (12 ay) daha uzun süren çalışmalar için, öğrencinin ülkede bulunacağı tüm dönemler için geçici oturma izni (TRP) alması gerekmektedir.

Estonya’ya gitmeden önce, Ankara’da bulunan Estonya Büyükelçiliği’ne gelerek, TRP’ye başvurmanız tavsiye edilmektedir.

Oturma izni başvuruları, Estonya’da bulunan Polis ve Sınır Muhafız Kurulu tarafından iki ay süren bir inceleme ile değerlendirilmektedir. (Yapılan başvurunun Estonya’ya gönderilmesi ve sonrasında basılmış oturma izninin Büyükelçiliğe ulaşım süreleri dahil edilmemiştir). Bu süre göz önüne alındığında 2019 Sonbahar döneminde eğitime başlayacak öğrenciler için tavsiye edilen son başvuru günü 21 Mayıs 2019’dur. Bu süre içerisinde başvuruda bulunmayan öğrenciler yine Ankara’da bulunan Estonya Büyükelçiliği’ne gelerek  D-vize başvurusu yapabilir ve vize ile Estonya’ya giriş yaptıktan sonra oturma izni için başvuruda bulunabileceklerdir.

  • Önemli!  Estonya Büyükelçiliği aracılığı ile oturma izni (TRP) veya D-vizesinden sadece biri için başvuruda bulunabilir. Oturma izni için tavsiye edilen son başvuru günü 21 Mayıs 2019’dur.
  • Önemli!  Estonya Büyükelçiliği’ne oturma izni başvurusu yaparken, öğrenim görülecek okuldan alınmış kabul mektubu sunulması zorunlu değildir. Oturma izni başvurusunun incelenmesi sırasında kabul mektubu, okul tarafından doğrudan Polis ve Sınır Muhafız Kurulu’na gönderilerek kontrol edilmektedir.
  • Önemli!  21 Mayıs 2019 tarihinden önce, Estonya’da öğrenim görmek için oturma izni başvurusu yapmak istiyor fakat elektronik takvimimizde boş zaman bulamıyorsanız, lütfen embassy.ankara@mfa.ee e-posta adresine yazarak durumunuzu belirtiniz. Sizlere yardımcı olacağız.

Öğrenim süresinin 365 gün (12 ay) ve daha az olduğu durumlarda oturma izni yerine D-vizesi için başvuruda bulunmanız tavsiye edilir. Bu vize ile Estonya’ya gidebilir ve öğrenim süresi boyunca orada kalabilirsiniz.

Ankara’daki Estonya Büyükelçiliği’nde ikamet izni başvurusu veya D-vizesi, (dersler 2019 sonbahar döneminde başlayacak ve bir yıldan daha uzun süremeyecek (12 ay)),başvuru kuralları:

Son başvuru tarihi 21 Mayıs 2019’da:

En son 21 Mayıs’da  Büyükelçiliğe başvuran başvuru sahibi:

  • geçici oturma izni başvurmalı (TRP),
  • Ankara’daki Estonya Büyükelçiliğini, oturma izni kartının verildiği yer olarak belirlemeli
  • Oturma izni verilirse, Ağustos ayının sondan bir önceki hafta boyunca ikamet izni kartını elçilikten alır ve oturma izni kartı ile Estonya’ya gidilir.

Istisna olarak, eğer yaşadığnız ülkeden Türkiye’ye seyahat etmek uygun değilse ( örneğin, Türkiye’ye seyahat etmek için her zaman vize başvurusu yapmak zorundasınız, yaşadığınız ülke Türkiye’den uzaktır veya Türkiye’ye seyahat etmek diğer nedenlerden dolayı sakıncalıdır), Ankara Büyükelçiliğinde önce oturma izin için sonra D-vizesine başvurabilirsiniz (oturma izni başvurusunun en geç 21 Mayıs’ta yapılması şartıyla).Bu durumda, oturma izni belgesinin verildiği yer olarak Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun hizmet noktasını belirlemektedir. D-vize başvurusu, ikamet izni başvurusundan hemen sonra kabul edilir (ek rezervasyon gerekli değildir) ve 5 iş günü içinde incelenir.

Vize verilirse, vize başlangıcı 26 Ağustos’tan daha önce verilmez. Estonya Polisi ve Sınır Muhafız Kurulu, başvurana oturma izni vermemeye karar verirse, D-vizesi iptal edilir ve seyahat için kullanılamaz.

  • Önemli! Bu istisna, Türkiye’de yaşayan öğrenciler için geçerli değildir. Diğer durumlarda, Büyükelçilik bu istisnanın uygulanabilir olup olmadığına karar verir.

 21 Mayıs 2019’dan sonra başvuran öğrenciler:

 21 Mayıs’tan sonra Büyükelçiliğe başvuran başvuru sahibi:

  • Uzun süreli vize başvurusu (D-vize) için başvurabilir,
  • Vize verilirse Estonya’ya gidilir ve okulu D-vizesi temelinde başlar ve
  • Estonya’ya girdikten sonra Estonya’da geçici oturma izni (TRP) için başvurmalı.

Önemli! Estonya Polisi ve Sınır Muhafız Kurulunun servis istasyonları, ikamet izni başvurularını sadece randevu ile kabul etmektedir; bu nedenle Elçilik, erken randevu almayı tavsiye edilmektedir (randevular, Polis ve  Sınır Muhafız Kurulunun web sayfasında bulunabilir. Randevu üç ay önce alınabılır).